Veiligheidskleding: wanneer ervoor kiezen? - Vaneylen

NIEUWS

Veiligheidskleding: wanneer heb je het absoluut nodig?

Veiligheidskleding is in heel wat sectoren niet meer weg te denken. Zo is het in de bouwsector terecht een absolute must geworden. Toch bestaan er nog heel wat vragen en onduidelijkheden over. Wanneer is veiligheidskleding verplicht, bijvoorbeeld? En wat is nu precies het verschil met de klassieke werkkleding? Wij zetten dit en andere aandachtspunten voor […]

Veiligheidskleding is in heel wat sectoren niet meer weg te denken. Zo is het in de bouwsector terecht een absolute must geworden. Toch bestaan er nog heel wat vragen en onduidelijkheden over. Wanneer is veiligheidskleding verplicht, bijvoorbeeld? En wat is nu precies het verschil met de klassieke werkkleding? Wij zetten dit en andere aandachtspunten voor jou op een rij.

Veiligheidskleding versus werkkleding

In de bedrijfswereld worden beide termen vaak door elkaar gehaald. Toch is er een belangrijk verschil tussen veiligheidskleding en werkkleding:

  • De klassieke bedrijfskleding of werkkleding is in de eerste plaats bedoeld om werknemers niet vuil te maken. Als werkgever koop je deze, zodat je medewerkers de eigen outfit niet hoeven te dragen en beschadigen. Denk maar aan de pakjesbezorger of loodgieter. Als alternatief kan een uniform of gestandaardiseerde kleding worden gebruikt. Dit is bijvoorbeeld het geval in de bewakings- en zorgsector, of bij poetshulpen.
  • Veiligheidskleding heeft een heel ander doel: ervoor zorgen dat je werknemers niet gewond geraken. Zo kunnen er voorwerpen vallen of ledematen geplet worden. Maar bij bepaalde beroepen zijn ook elektrocutie, brandwonden, risico’s op elektrische vlambogen of contact met chemicaliën belangrijke redenen om voor veiligheidskleding te kiezen. Bij de verschillende kledingstukken zoals veiligheidsschoenen en brandwerende kleding worden namelijk speciale materialen en stoffen gebruikt, die voor extra bescherming zorgen. Bovendien zijn er verschillende keurmerken en beschermingsniveaus, die de nodige zekerheid bieden. Zo heeft al onze HI-VIS fluorescerende veiligheidskleding van Mascot zowel een certificaat EN ISO 20471 als EN 471.

Veiligheidskleding: wanneer kies je ervoor?

Als werkgever ben je wettelijk verplicht om voor een schone en veilig werkplek te zorgen. De beslissing of en hoe je dit met veiligheidskleding doet ligt volledig bij de onderneming zelf. Mogelijk bepalen de veiligheidsprotocollen van de sector wel wat absoluut noodzakelijk is. Hou er hoe dan ook rekening mee dat je niet gedekt bent bij ongevallen onder je medewerkers, als blijkt dat veiligheidskleding de problemen had kunnen voorkomen.

Bij dit alles is het maken van een degelijke risicoanalyse cruciaal. Op deze manier maak je een goed onderbouwde keuze over de veiligheidskleding. De preventieadviseur of een andere externe partner kan je hierbij helpen. Concreet doorloop je tijdens het proces de volgende stappen:

  1. Beginnen doe je door de verschillende potentiële risico’s te bepalen. Ga voor elke functie binnen het bedrijf na wat er potentieel allemaal kan foutlopen. Wees hierin zeker volledig en sluit in deze fase niets uit.
  2. Vervolgens evalueer je elk risico. Bij welke zaken is de kans groter dat het ooit voorkomt in je onderneming? En welke ongevallen zijn een stuk zeldzamer? Verder hou je tegen het licht welke taken in elke functie absoluut noodzakelijk zijn. En welke risicovolle zaken toch anders aangepakt kunnen worden. Kijk in dit deel van de risicoanalyse ook zeker naar de wettelijke verplichtingen in je sector.
  3. Tot slot ga je over tot de actie en tref je de nodige maatregelen. De juiste combinatie van verschillende veiligheidskleding wordt gekozen. Dit kan een ingewikkelder proces zijn, waar de nodige extra hulp nodig is. Vervolgens bezorg je alles aan de werknemers en wordt uitgebreid uitgelegd hoe alles correct gebruikt en gedragen wordt. Dit laatste wordt vaak vergeten, maar is cruciaal om ook effectief voor een maximale bescherming door veiligheidskleding te zorgen.

Enkele andere zaken die je over veiligheidskleding moet weten

Naast het aankopen is ook het onderhoud en de kwaliteit ervan een verantwoordelijkheid van de werkgever. In principe kan je niet aan je medewerkers vragen om veiligheidskleding thuis te wassen. Bovendien mag deze zelfs helemaal niet naar huis meegenomen worden. Ook dien je de nodige zaken te voorzien, zodat de veiligheidskleding in het bedrijf goed bewaard kan worden.

Zoals hierboven al even aangehaald is de combinatie van verschillende soorten veiligheidskleding belangrijk. Maar ook de manier van dragen door je werknemers bepaalt natuurlijk hoe goed de persoon in kwestie beschermd is. Het verkeerd dragen van veiligheidsschoenen of het openlaten van de ritssluiting van een jas zijn nefast bij ongevallen. Die verantwoordelijkheid ligt echter bij de werknemer zelf. Wanneer deze na jouw advies en opmerking bijvoorbeeld weigert om de veiligheidskleding (correct) te dragen, ben jij niet meer verantwoordelijk voor eventuele verwondingen.

Tot slot moet je als zaakvoerder van een bedrijf ook zeker de nodige veiligheidskleding voor bezoekers voorzien. Het geven van een helm en/of fluohesje voor de architect of andere externe partij op een bouwwerf is dus jouw verantwoordelijkheid. Ook hier moet de bezoeker in kwestie wel zelf zorgen dat hij of zij deze correct draagt.

Heeft u advies op maat nodig voor uw veiligheidskleding? Wij staan u graag met raad en daad bij. Kom gerust langs in onze showroom in Lommel. Of vraag online naar een offerte op maat.