Veiligheidsschoenen: welke klassen zijn er? - Bedrijfskleding Vaneylen

NIEUWS

Veiligheidsschoenen: welke klassen zijn er?

Wat is het verschil tussen werk- en veiligheidsschoenen? En hoe zit dat met de verschillende klassen in veiligheidsschoenen die u kan kiezen? Lees het hier.

Werkschoenen en veiligheidsschoenen: ze zijn een belangrijk onderdeel van uw dagelijkse werkkledij als professional. Maar wat is het verschil tussen beide precies? En hoe zit dat precies met die verschillende klassen in veiligheidsschoenen, waaruit u kan kiezen?

Laten we om te beginnen eens kijken naar het verschil tussen een werkschoen en een veiligheidsschoen. Die laatste zorgt voor een nog betere bescherming tegen tal van mogelijke gevaren tijdens de werkdag. Daarnaast zorgen ze voor een nog betere ondersteuning van de voeten.

Veiligheids- en werkschoenen Sievi

Veiligheids- en werkschoenen Sievi

Verschillende beschermingsniveaus

Het aanbod op de markt van veiligheidsschoenen is tegenwoordig zeer divers: van comfortabele veiligheidsschoenen tot de meer trendy sneaker-variant. Maar wist u dat er naast deze verschillende soorten veiligheidsschoenen ook beschermingsniveaus bestaan? Een veiligheidsschoen kan u namelijk niet zomaar een gewone schoen noemen. Ze heeft altijd een strikte Europese CE-normering. In het bijzonder voldoen veiligheidsschoenen aan de EN ISO 20345:2011-norm. Deze normering beschrijft een aantal klassen waarbinnen een veiligheidsschoen kan vallen. Concreet is het voor u belangrijk om bij de keuze rekening te houden met het soort werk en het bijhorende type gevaar. Ze worden omschreven aan de hand van de zogenaamde S-codering (Safety), van S1 tot en met S5.

Er zijn dus 5 verschillende soorten veiligheidsschoenen:

  • Werkt u vaak in droge omstandigheden? Dan zijn S1-veiligheidsschoenen in de meeste gevallen het meest geschikt voor u. Ze beschikken over een beschermende neus, waardoor uw tenen steeds beschermd zijn tegen vallende objecten of kleine ongevallen zoals het stoten van de voeten. Daarnaast beschikken S1-veiligheidsschoenen over zogenaamde antistatische eigenschappen, wat ze veilig maakt voor het ontladen van energie. De energie wordt dan in de hak van de schoen geabsorbeerd.
  • Zit u voornamelijk buiten te werken in natte werkomstandigheden? Dan zijn de S2-veiligheidsschoen een betere oplossing. Ze hebben dezelfde eigenschappen als een S1-schoen, maar daarnaast is er ook een waterafstotende schacht voorzien. Dat maakt ze ideaal tegen binnendringend water.
  • Is dit nog niet voldoende voor u? Heeft u nood aan een meer allround bescherming? Dan kiest u best voor de meest voorkomende veiligheidsschoen: de S3-klasse. Als extra bieden ze een penetratiebestendige tussenzool. In mensentaal: u heeft een perfecte bescherming tegen scherpe, uitstekende voorwerpen op werkvloeren. Helemaal top is de “HRO” zool, gemaakt van duurzame rubber en hittebestendig tot 300°C.
  • En dan zijn er nog de lichte, waterdichte oplossingen. Als u deze wil, heeft u keuze uit de laarzenvariant in de S4- of S5-klasse. In de S4-klasse zijn er laarzen in gevulkaniseerd rubber of uit gespoten polymeren. Ze beschikken eveneens over een antistatische zool en de beschermende energie-absorberende hak. In de S5-klasse heeft u de keuze uit laarzen met dezelfde bescherming als de S4-soort, maar krijgt u er een antislip en penetratiebestendige tussenzool bovenop.

Nog een extra tip: let ook op de neus van uw veiligheidsschoen. De meest gekende veiligheidsschoenen zijn die met een stalen neus. Daarnaast kan u ook veiligheidsschoenen kopen met een aluminium- of kunststofneus. Die laatste wordt trouwens minder koud in de winter.

Maar welke veiligheidsschoen past nu perfect bij mij?

Dat hangt volledig af van de sector waarin uw bedrijf zich situeert. De beste veiligheidsschoen is namelijk optimaal aan uw beroep aangepast:

  • Als u in de bouwsector werkzaam bent, gaat u best altijd voor veiligheidsschoenen in de S3-klasse. Deze zorgen voor de nodige bescherming aan neus en zool. Bovendien zijn deze schoenen waterafstotend. Werkt u uitsluitend binnen? Dan is een veiligheidsschoen in klasse S1P in principe voldoende. Het verschil is dat deze niet waterafstotend is, maar er daarentegen voor zorgt dat uw voeten meer kunnen ademen.
  • Komt u in contact met zware materialen in de logistiek, bijvoorbeeld als heftrucker of magazijnier? Dan kiest u best voor een veiligheidsschoen binnen de klasse S1, S2 of S1P. Aangezien u elke dag flink wat kilometers maakt, is een soepele zool namelijk belangrijker dan de nodige zoolbescherming. De kans dat u zich daar verwondt, is immers ook vrij klein.
  • Als bewakingsagent heeft u dan weer eerder nood aan een nette veiligheidsschoen, met een stijlvolle uitstraling. De S1- of S2-klasse is voldoende.

Staar u echter niet blind op de S-klasse alleen. De voor u ideale veiligheidsschoen is een afweging tussen het optimale veiligheidsniveau, het comfort en de looks.

Twijfelt u nog over welke veiligheidsschoen u precies nodig hebt? Kom dan gerust langs in onze showroom in Lommel, voor een vrijblijvend advies. Of vraag gewoon online naar een offerte op maat.

Vraag een offerte op maat