Veiligheidsschoenen kiezen: 5 veelgestelde vragen | Werkkleding Vaneylen

NIEUWS

5 vragen om te stellen bij het kiezen van veiligheidsschoenen

U staat er misschien niet bij stil, maar uw voeten zijn één van de meest gebruikte lichaamsdelen tijdens het werk. Daarom is het belangrijk dat u ze beschermt tegen de risico’s en gevaren doorheen de dag. In een professionele omgeving spreekt men daarbij al snel over werkschoenen. Maar beter is om meteen voor een veiligheidsschoen […]

U staat er misschien niet bij stil, maar uw voeten zijn één van de meest gebruikte lichaamsdelen tijdens het werk. Daarom is het belangrijk dat u ze beschermt tegen de risico’s en gevaren doorheen de dag. In een professionele omgeving spreekt men daarbij al snel over werkschoenen. Maar beter is om meteen voor een veiligheidsschoen te gaan. Want hoewel men vaak hetzelfde bedoelt, is hierin wel degelijk een groot verschil.

Het aanbod is echter groot en bijzonder divers. Het juiste paar veiligheidsschoenen kopen voor uw specifieke beroep, zorgt dan ook vooraf vaak  voor de nodige twijfels. Om de zoektocht voor u te vergemakkelijken, geven we hieronder enkele verhelderende antwoorden op de meestgestelde vragen over veiligheidsschoenen. Op deze manier maakt u zeker de juiste keuze.

1. “Waarom moet ik veiligheidsschoen dragen?”

Naast de wettelijke verplichtingen of de eisen van uw preventieadviseur, zijn er heel wat andere goede redenen om veiligheidsschoenen te kopen. In de eerste plaats bent u optimaal beschermd tegen bepaalde risico’s op de werkvloer. Maar er is meer. De juiste veiligheidsschoenen op maat zorgen elke dag weer voor het nodige ergonomisch werkcomfort. En u loopt flink wat minder kans op blessures.

2. “Welke soort veiligheidsschoen heb ik nodig?”

Om te beginnen is het belangrijk om dit in het achterhoofd te houden: een veiligheidsschoen is steeds te gebruiken als een werkschoen, maar nooit andersom! Daarbij hangt het kiezen van een veiligheidsschoen af van de sector en het type werk dat u doet. Elke branche heeft zijn eigen type veiligheidsschoen. Of u zich nu wilt beschermen tegen hitte, vallende objecten, vuil, persoonlijke blessures of andere vormen van arbeidsrisico’s: dankzij ons grote aanbod is er steeds een passende veiligheidsschoen voor u te krijgen.

U heeft daarnaast ook de keuze uit lage en hoge veiligheidsschoenen, of speciale laarzen:

  • Heeft u tijdens uw werk nood aan veel flexibiliteit en beweging met uw voeten? Dan is een lage veiligheidsschoen – eventueel in de vorm van een sneaker – het meest geschikt voor u.
  • Heeft u eerder behoefte aan ondersteuning en stevigheid van uw veiligheidsschoen? Dan heeft u meer baat bij een hoge veiligheidsschoen.
  • Heeft u vaak te maken met zeer vochtige werkomstandigheden? Dan is een veiligheidslaars de overweging waard.

3. “Waar moeten mijn veiligheidsschoenen precies aan voldoen?”

Het grote verschil tussen werkschoenen ten opzichte van veiligheidsschoenen, zit hem in de speciale veiligheidseisen waaraan deze laatste dient te voldoen. U kunt ze makkelijk herkennen aan de zogenaamde S-klasse. In Klasse 1 loopt de normering van S1 tot S3, met veiligheidsschoenen die gemaakt zijn uit verschillende types van leder of andere soorten textiel (met uitzondering van volledig gemaakt polymeren of rubber). In de hogere Klasse 2 zitten types S4 en S5. Deze veiligheidsschoenen / laarzen worden volledig gemaakt uit rubber of polymeren. Een voorbeeld daarvan zijn werklaarzen.

  • Bij een veiligheidsschoen met S1-normering heeft u steeds een exemplaar met een neusbescherming, gesloten hiel, antistatisch en schok absorptie. De energie die tijdens het afrollen van uw voet in de hak van uw schoen vrijkomt, wordt zo optimaal geabsorbeerd.
  • Een S2-veiligheidsschoen voldoet aan alle eisen van lagere S1-variant, maar zorgt voor een bijkomende bescherming tegen waterpenetratie en -absorptie.
  • De S3-veiligheidsschoen beschermt u bovendien tegen perforatie van de zool door scherpe voorwerpen, zoals nagels en glas. Bovendien heeft deze soort een zool met reliëf, voor een prima slipbestendigheid.
  • Veiligheidslaarzen van type S4 en S5 hebben dezelfde bescherming als type S2 en S3 uit Klasse 1.

4. “Hoe vaak moet ik veiligheidsschoenen vervangen?”

Bij dagelijks gebruik van uw veiligheidsschoenen adviseren we u om uw veiligheidsschoenen jaarlijks te vervangen. Dit lijkt misschien vaak, maar de slijtage van veiligheidsschoenen is niet altijd zichtbaar. Zo neemt de schokdemping van uw zool of de weerstand van de antistatische zool na veelvuldig gebruik af.

5. “Hoe vermijd ik zweetvoeten in mijn veiligheidsschoenen?”

Er zijn verschillende manieren om dit ongemak tegen te gaan. In de eerste plaats is het een kwestie van de juiste sokken te kiezen, in combinatie met een veiligheidsschoen die goed ademt. Nog een tip: gebruik vocht-doorlatende inlegzolen. Zo bent u te allen tijde beschermd tegen de ongemakken van zweetvoeten.

Daarnaast is het aan te raden om twee paar veiligheidsschoenen te hebben. Door het kopen van een extra paar kan u het andere voldoende laten drogen. Niet alleen omwille van de zweetvoeten, maar ook bij het morsen van liquide materialen of na een dag werken in regenweer. Op deze manier profiteert u nog langer van bescherming én comfort tijdens uw werk.

Twijfelt u nog over welke veiligheidsschoen het beste bij u past? Of twijfels u nog over de meerwaarde, ten opzichte van een werkschoen? Kom dan gerust langs in onze showroom in Lommel, voor een vrijblijvend advies. Of vraag online naar een offerte op maat.