Hoge-zichtbaarheidskleding: de drie categorieën die je moet kennen - Bedrijfskleding Vaneylen

NIEUWS

Hoge-zichtbaarheidskleding: de drie categorieën die je moet kennen

In de winterperiode zijn de dagen kort en kan het tijdens je werkuren zeer donker zijn. Dit is helaas nefast voor de zichtbaarheid. Vooral wanneer je vaak buiten aan de slag bent is zien en gezien worden extra belangrijk voor je veiligheid en die van je collega’s. Gelukkig is er onze professionele hoge-zichtbaarheidskledij.

In de winterperiode zijn de dagen kort, en kan het tijdens je werkuren zeer donker zijn. Dit is helaas nefast voor de zichtbaarheid. Vooral wanneer je vaak buiten aan de slag bent is zien en gezien worden extra belangrijk voor jouw veiligheid en die van je collega’s. Gelukkig kan je je hier tegen beschermen met professionele hoge-zichtbaarheidskledij. Deze kledij zet jou als professional in de spotlight en maakt je zichtbaar in de meest onzichtbare arbeidsomstandigheden. Er zijn verschillende vormen van hoge-zichtbaarheidskledij op de markt die moeten voldoen aan een strenge internationale norm. Zo wordt jouw veiligheid te allen tijde kan gegarandeerd. In wat volgt beschrijven we deze norm en de verschillende categorieën die hieraan verbonden zijn. Tenslotte geven we je nog enkele handige tips die van pas komen bij het aankopen van je hoge-zichtbaarheidskledij.

 

De stof van hoge-zichtbaarheidskledij bestaat uit twee belangrijke eigenschappen. Enerzijds is er de fluorescerende eigenschap die beschikbaar is in een drietal kleuren (rood, geel en oranje), en die de zichtbaarheid overdag verhoogt dankzij de weerkaatsing van UV-licht. Anderzijds heb je de reflecterende stof die bij schemering of nacht van belang is, omdat de stof artificiële lichtbronnen weerkaatst.

 

Deze twee eigenschappen vormen de kern van een internationale standaard: de zogenaamde EN 20471-certificering die de opvolger is van de EN 471-norm. De EN 20471-norm stelt eisen aan de zichtbaarheid van werkkleding voor professionals op locaties met een hoog risico op slechte zichtbaarheid. De norm bestaat uit een waarde die de minimale oppervlakte aan fluorescerende en reflecterende banden op de veiligheidskledij in verschillende klassen van 1 tot en met 3 beschrijft. Hoe hoger het klassenummer, hoe hoger de zichtbaarheid van de veiligheidskledij, en hoe lager het risico op een ongeval. De oppervlakte aan fluorescerende en reflecterende stof op de veiligheidskledij is bepalend voor het type van klasse volgens de EN 20471-norm.

 

Welke klasse van hoge-zichtbaarheidskleding is voor jou van toepassing?

De klasse waaraan jouw veiligheidskledij moet voldoen, hangt af van de grootte van het risico dat je loopt op ongevallen bij lage zichtbaarheid. Hoe hoger de klasse van de kledij die je kiest, hoe beter je beschermd bent. Je hebt echter niet voor alle arbeidsomstandigheden een klasse 3 nodig.

 

  • Klasse 1: Hoge-zichtbaarheidskledij van klasse 1 bestaat uit minstens 0,14 m² oppervlakte aan fluorescerende stof en 0,10 m² oppervlakte aan reflecterende stof. Deze kledij wordt voornamelijk gebruikt in situaties waarbij het risico op ongelukken omwille van slechte zichtbaarheid relatief laag is. In de praktijk gaat het over een verbeterde zichtbaarheid op het bedrijfsdomein, maar is het zeker niet geschikt voor op de openbare weg. Een voorbeeld van signalisatiekledij in klasse 1 is de hoge-zichtbaarheidswerkbroek.

 

  • Klasse 2: wanneer je werk zich wel vaak afspeelt op de openbare weg, dan is klasse 2 voor jou beter geschikt. In werkkledij van het type klasse 2 kan je veilig werken tijdens schemerlicht. Deze kledij is ideaal voor professionals in de transport- of wegenbouwsector. In deze klasse bedraagt de minimale oppervlakte aan fluorescerende stof 0,5 m² en aan reflectieve stof 0,13 m². Een voorbeeld van signalisatiekledij in klasse 2 betreft de mouwloze veiligheidshesjes.

 

  • Klasse 3: in deze hoogste klasse bedraagt de minimale oppervlakte 0,8 m² aan fluorescerende stof en 0,2 m² aan reflecterende stof. Veiligheidskledij in deze klasse is uitermate geschikt voor professionals die nachtwerk verrichten, en beschikt over de hoogste beschermingsgraad tegen lage zichtbaarheid. Voorbeelden van kledij in klasse 3 zijn softshell jassen en bombervesten met lange mouwen.

 

Neem je veiligheid serieus en combineer hoge-zichtbaarheidskledij

Door de combinatie van verschillende stukken van veiligheidskledij is het mogelijk dat de EN 20471-klasse van de outfit opgewaardeerd wordt. Het totaal aan oppervlakte van alle stuks hoge-zichtbaarheidskledij samen kan in rekening gebracht worden om tot de oppervlakte te komen die nodig is voor de EN 20471-norm. Weet wel dat elk individueel kledingstuk nooit hoger gewaardeerd kan worden dan zijn originele waarde.

 

Nog enkele tips bij de aankoop van hoge-zichtbaarheidskledij:

 

  • Let goed op de totale oppervlakte aan fluorescerende en reflecterende stof op je hoge-zichtbaarheidskledij. Hoe kleiner de maat van de kledij, hoe kleiner de oppervlakte. En dan bestaat de kans dat je kledij niet voldoet aan de vereiste oppervlakte aan stof. Dit geldt ook wanneer je je hoge-zichtbaarheidskledij wilt personaliseren, bijvoorbeeld door middel van het gebruik van logo’s.

 

  • Draag je hoge-zichtbaarheidskledij zoveel mogelijk gesloten. Dit zal de zichtbaarheid van je veiligheidskledij alleen maar verhogen. Je speelt de nuttige oppervlakte namelijk zo goed mogelijk uit.

 

  • Stop hoge-zichtbaarheidskledij niet zomaar in de wasmachine, maar laat de kledij industrieel reinigen. De kleurechtheid van de fluorescerende stof en de lichtgevende eigenschap van de reflectieve stof zijn immers kwetsbaar en moeten op een professionele manier behandeld worden.

 

Welke klasse hoge-zichtbaarheidskledij heb jij nodig voor je job? Vraag advies aan je preventieadviseur.

 

Zodra je het advies van je preventieadviseur hebt ontvangen, kan je samen met ons de juiste combinatie samenstellen. Kom gerust langs in onze showroom in Lommel, voor vrijblijvend advies. Of vraag online naar een offerte op maat.