Hoge-zichtbaarheidskleding: de drie categorieën die u moet kennen - Bedrijfskleding Vaneylen

NIEUWS

Hoge-zichtbaarheidskleding: de drie categorieën die u moet kennen

In de winterperiode zijn de dagen kort en kan het tijdens uw werkuren zeer donker zijn, dit is helaas nefast voor de zichtbaarheid. Vooral wanneer u vaak buiten aan de slag bent is zien en gezien worden extra belangrijk voor uw veiligheid en die van uw collega’s. Gelukkig kunt u zich hiertegen beschermen via professionele […]

In de winterperiode zijn de dagen kort en kan het tijdens uw werkuren zeer donker zijn, dit is helaas nefast voor de zichtbaarheid. Vooral wanneer u vaak buiten aan de slag bent is zien en gezien worden extra belangrijk voor uw veiligheid en die van uw collega’s. Gelukkig kunt u zich hiertegen beschermen via professionele hoge-zichtbaarheidskledij. Deze kledij zet u als professional in de spotlights en maakt u zichtbaar in de meest onzichtbare arbeidsomstandigheden. Er zijn verschillende vormen van hoge-zichtbaarheidskledij op de markt die moeten voldoen aan een internationale norm zodat uw veiligheid ten allen tijden kan gegarandeerd worden. In wat volgt beschrijven we deze norm en de verschillende categorieën die hieraan verbonden zijn. Tenslotte geven we u nog enkele handige tips die van pas komen bij het aankopen van uw hoge-zichtbaarheidskledij.

De stof van hoge-zichtbaarheidskledij bestaat uit twee belangrijke eigenschappen; Enerzijds de fluorescerende eigenschap die beschikbaar is in een drietal kleuren (rood, geel en oranje) en de zichtbaarheid overdag verhoogt dankzij de weerkaatsing van UV-licht; Anderzijds de reflecterende stof die bij schemering of nacht van belang is, doordat de stof weerkaatsing geeft aan artificiële lichtbronnen.

Deze twee eigenschappen vormen de kern van een internationale standaard: de zogenaamde EN 20471-certificering die de opvolger is van de EN 471-norm. De EN 20471-norm stelt eisen aan de zichtbaarheid van werkkleding voor professionals op locaties met een hoog risico op slechte zichtbaarheid. De norm bestaat uit een waarde diede minimale oppervlakte aan fluorescerende en reflecterende banden op de veiligheidskledij in verschillende klassen van 1 tot en met 3 beschrijft. Hoe hoger het klassennummer, hoe hoger de zichtbaarheid van de veiligheidskledij en hoe lager het risico op een ongeval. De oppervlakte aan fluorescerende en reflecterende stof op de veiligheidskledij is bepalend voor het type van klassen volgens de EN 20471-norm.

Welke klasse van  hoge-zichtbaarheidskleding is voor u van toepassing?

De klasse waaraan uw veiligheidskledij dient te voldoen hangt af van de grootte van het risico dat u loopt op ongevallen bij lage zichtbaarheid. Hoe hoger de klasse van de kledij die u kiest, hoe beter u beschermd bent, maar u heeft niet voor alle arbeidsomstandigheden een klasse 3 nodig.

  • Klasse 1: Hoge-zichtbaarheidskledij van klasse 1 bestaat uit minstens 0,14 m² oppervlakte aan fluorescerende stof en 0,10 m² oppervlakte aan reflecterende stof. Deze kledij wordt voornamelijk gebruikt in situaties waarbij het risico op ongelukken omwille van slechte zichtbaarheid relatief laag is. In de praktijk gaat het over een verbeterde zichtbaarheid op het bedrijfsdomein, maar is het zeker niet geschikt voor op de openbare weg. Een voorbeeld van signalisatiekledij in klasse 1 is de hoge-zichtbaarheidswerkbroek.
  • Klasse 2: wanneer uw werk zich wel vaak afspeelt op de openbare weg, dan is klasse 2 voor u beter geschikt. In werkkledij van het type klasse 2 kunt u veilig werken tijdens schemerlicht. Deze kledij is ideaal voor professionals in de transport- of wegenbouwsector. In deze klasse bedraagt de minimale oppervlakteaan fluorescerende stof 0,5 m² en aan reflectieve stof 0,13 m². Een voorbeeld van signalisatiekledij in klasse 2 betreft de mouwloze veiligheidshesjes.
  • Klasse 3: in deze hoogste klasse bedraagt de minimale oppervlakte 0,8 m² aan fluorescerende stof en 0,2 m² aan reflecterende stof. Veiligheidskledij in deze klasse is uitermate geschikt voor professionals die nachtwerk verrichten en beschikt over de hoogste beschermingsgraad tegen lage zichtbaarheid. Voorbeelden van kledij in klasse 3 zijn softshell jassen en bombervesten met lange mouwen.

Combineren van hoge-zichtbaarheidskledij is uw veiligheid serieus nemen

Door de combinatie van verschillende stukken van veiligheidskledij is het mogelijk dat de EN 20471-klasse van de outfit opgewaardeerd wordt. Het totaal aan oppervlakte van alle stuks hoge-zichtbaarheidskledij samen kan in rekening gebracht worden om tot de oppervlakte te komen die nodig is voor de EN 20471-norm. Weet wel dat elk individueel kledingstuk nooit hoger gewaardeerd kan worden dan zijn originele waarde.

Nog enkele tips bij de aankoop van hoge-zichtbaarheidskledij

  • Let goed op de totale oppervlakte aan fluorescerende en reflecterende stof op uw hoge-zichtbaarheidskledij. Hoe kleiner de maat van de kledij, hoe kleiner deze is. En dan bestaat de kans dat uw kledij niet voldoet aan de vereiste oppervlakte aan stof. Dit geldt ook wanneer u uw hoge-zichtbaarheidskledij wilt personaliseren, bijvoorbeeld door middel van het gebruik van logo’s.
  • Draag uw hoge-zichtbaarheidskledij zoveel mogelijk gesloten. Dit zal de zichtbaarheid van uw veiligheidskledij alleen maar verhogen doordat u de nuttige oppervlakte zo goed mogelijk kunt uitspelen.
  • Stop hoge-zichtbaarheidskledij niet zomaar in de wasmachine, maar laat de kledij industrieel reinigen. De kleurechtheid van de fluorescerende stof en de lichtgevende eigenschap van de reflectieve stof zijn immers kwetsbaar en moeten op een professionele manier behandeld worden.

Welke klasse heeft u nodig voor uw job? Vraag de preventieadviseur voor advies!

Zodra u het advies van uw preventieadviseur heeft ontvangen, kan u samen met ons de juiste combinatie samenstellen. Kom gerust langs in onze showroom in Lommel, voor vrijblijvend advies. Of vraag online naar een offerte op maat.