De preventieadviseur helpt u bij de keuze van uw werkkledij - Bedrijfskleding Vaneylen

NIEUWS

De preventieadviseur helpt u bij de keuze van uw werkkledij

Wat is nu juist de rol van een preventieadviseur bij de keuze van uw werkkledij en hoe helpt Vaneylen u vervolgens verder? U komt het hier te weten.

Werkkledij is een belangrijk dagelijks werkmiddel voor elke professional en helpt om uw kledij en uzelf als professional te beschermen tegen bevuiling en kwetsuren. Het aanbod in werkkledij is tegenwoordig groot maar moet ook voldoen aan enkele wettelijke bepalingen. Gelukkig hoeft u zich niet suf te ‘googelen’, maar kan u terecht bij uw preventieadviseur én Vaneylen voor professioneel advies en begeleiding. Maar wat is nu juist de rol van de preventieadviseur bij de keuze van uw werkkledij en hoe helpen wij u vervolgens verder? U komt het te weten in dit artikel.

Werkkledij: wettelijk verplicht of niet?

Wist u om te beginnen dat werkkledij wettelijk verplicht is tenzij een risicoanalyse hier anders over oordeelt? Wanneer de aard van uw werk leidt tot bevuiling of beschadiging van de kledij dan is het wettelijk verplicht. Voert u werk uit met zeer specifieke veiligheidsrisico’s, dan zal de werkgever u veiligheidskledij moeten aanbieden.

Wat is het verschil tussen werkkledij en persoonlijke beschermingsmiddelen?

Vaak worden de termen werkkledij en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) door elkaar gehaald. Dit ten onrechte want er is wel degelijk een fundamenteel verschil. Werkkledij beschermt louter tegen bevuiling en beschadiging, terwijl veiligheidskledij verder gaat en u zal beschermen tegen zeer specifieke arbeidsrisico’s zoals: vuur, zuren, geluid etc.

Werkkledij kan bestaan uit een overall of een pak met werkjas of werkbroek. Het moet voldoen aan bepaalde veiligheids-, gezondheids- en kwaliteitswaarborgen. Bovendien moet werkkledij aangepast zijn om risico’s te voorkomen. Het moet ergonomisch zijn en aangepast zijn aan de individuele maten van uw werknemers. Daarnaast moet werkkledij slijtvast zijn en aangepast zijn aan de verschillende seizoenen.

Werkkledij en de rol van de preventieadviseur

Zoals u kan zien, zijn er best wat vereisten waaraan werkkledij moet voldoen. Gelukkig staat u er niet alleen voor om de juiste keuze te maken in de voor u geschikte werkkledij. Uw preventieadviseur kan u met raad en daad bijstaan. Hij/zij heeft immers de wettelijke opdracht om een risicoanalyse uit te voeren.
De preventieadviseur heeft vaak kennis van de organisatie en de omgeving waarin u werkt. Hij/zij is op de hoogte van de bestaande wet- en regelgeving en moet zich jaarlijks bijscholen. De preventieadviseur kan u bijstaan in het verlenen van informatie en advies op het vlak van werkkledij.

Waar kan u de preventieadviseur vinden

Misschien heeft u zich reeds afgevraagd of uw bedrijf wel een preventieadviseur heeft. Een preventieadviseur is immers wettelijk verplicht. Maar wie deze functie in uw bedrijf opneemt hangt af van de grootte van de onderneming waarin u werkt. Als u werkt in een bedrijf met minder dan 20 werknemers, dan is de kans groot dat uw werkgever zelf de preventieadviseur is. Met meer dan 20 werknemers moet de preventieadviseur echter een aparte functie zijn. Indien u een externe preventieadviseur heeft, is het van belang om een verslag te laten opmaken waarin uw noden voor werkkledij zijn opgenomen.

Na de preventieadviseur kan u bij ons terecht

Hoewel de preventieadviseur de specialist is wat betreft veiligheid op het werk, is niet elke preventieadviseur mee met de allernieuwste technieken en materialen op het gebied van werkkledij. Het aanbod in werkkledij is immers groot en verandert regelmatig. En net daar is waar wij u graag bijstaan met het nodige advies, als expert in werkkledij.

We raden u dus wel aan om eerst langs te gaan bij uw preventieadviseur. Als u het nodige deskundige advies heeft ingewonnen, gaan wij op basis daarvan vervolgens aan de slag. We zorgen ervoor dat u zich optimaal voelt in uw werkkledij, zodat u nog productiever kunt zijn als professional. Volledig afgestemd op uw maat en naar de vereisten en wensen van uw werkkledij. Daarnaast hechten we niet enkel belang aan de noden, maar ook aan de uitstraling en het personaliseren van uw werkkledij. Wij beseffen als geen ander dat modebewustheid niet enkel weggelegd is voor uw vrijetijdskledij.

Wenst u deskundig advies in te winnen voor welke werkkledij voor u geschikt is? Kom dan gerust langs in onze showroom in Lommel, voor een vrijblijvend advies. Of vraag online naar een offerte op maat.

Vraag een offerte op maat