Veiligheid op de werkvloer is onze missie - Vaneylen

NIEUWS

Veiligheid op de werkvloer: onze mission IMPOSSIBLE

In 2021 steeg het aantal arbeidsongevallen lichtjes. Jammer! Maar samen kunnen we er iets aan doen. Vaneylen engageert zich om dit aantal terug te dringen. Hoe? Dat lees je hier.

De missie van Vaneylen? Ervoor zorgen dat jouw werknemers comfortabel en veilig werken. Jammer is het dan ook om te lezen dat er in 2021 meer arbeidsongevallen werden geregistreerd dan in 2020.

 

Dat moet anders.

 

Maar voor we de oplossing bieden, moeten we het probleem tot op de bodem uitpluizen. Waaraan ligt die stijging van het aantal arbeidsongevallen? En wat kunnen we er samen aan doen?

 

Schaarste op de arbeidsmarkt is boosdoener

 

Volgens Liantis steekt de krapte op de arbeidsmarkt een gevaarlijk stokje voor de veiligheid op de werkvloer. Omdat werkgevers geen geschikt personeel vinden, hebben ze soms geen andere keus dan onervaren (of minder ervaren) werkkrachten aan te nemen.

 

Vaak worden deze arbeidskrachten hals-over-kop ingezet. Zonder degelijke veiligheidsopleiding of de juiste uitleg over de risico’s op de werkvloer. Logisch dat er meer ongelukken gebeuren. Vooral het aantal breuken en brandwonden steeg in 2021 rampzalig.

 

We moeten het op de werkvloer dus over een andere boeg gooien en de veiligheid verhogen. Of de wet van Murphy blijft slachtoffers eisen.

 

Gelukkig zijn er oplossingen!

 

Investeer in je mensen

 

First things first. Begin vandaag nog met investeren in je werknemers. Het vergt misschien wat tijd, maar dat verdient zichzelf dubbel en dik terug.

 

Opleiding is cruciaal

 

Geef je werkkrachten een behoorlijke opleiding van hun (nieuwe) werkomgeving. Hoe springen ze veilig om met de machines en materialen waarmee ze aan de slag gaan? Moeten ze een oogje in het zeil houden voor collega’s met heftrucks of ander zwaar geschut?

 

Kortom: zorg ervoor dat je werknemers zich bewust zijn van de risico’s van het vak. En dat ze voldoende materiaalkennis hebben voor ze de handen uit de mouwen steken.

 

Zit je als werkgever nu al met een overvolle agenda? Laat de opleiding in veiligheid en risicobeheersing over aan een professionele instantie, zoals BOUWUNIE of Confederatie Bouw. Zo worden er het hele jaar door tal van opleidingen georganiseerd. Hierin wordt veiligheid op de werkvloer en op de bouw extra in de kijker gezet.

 

Laat een risicoanalyse uitvoeren

 

Natuurlijk kan je geen duchtige opleiding geven als je niet alle risico’s op de werkvloer kent. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat je een risicoanalyse uitvoert. Of laat uitvoeren.

 

Een preventieadviseur is dé persoon om deze analyse te doen. Hij of zij ziet gevaren en risico’s in de kleinste hoekjes. Waar wij geen graten in zien, ziet de preventieadviseur soms een heel skelet. Maar da’s net wat je nodig hebt voor een veilige werkomgeving.

 

Investeer in veiligheidskleding

 

Ter verduidelijking: werkkledij en veiligheidskledij zijn niet hetzelfde. Werkkleding zorgt voor uniformiteit binnen een bedrijf. In sommige gevallen draag je het ook om niet vuil te worden. Veiligheidskleding daarentegen is er om je werknemers te beschermen tegen ongelukken en letsels.

 

Veiligheidskledij beschermt

 

Een helm tegen vallend puin. Veiligheidsschoenen om je voeten te beschermen. Handschoenen tegen sneden. Kniebescherming om je knieën op lange termijn te beschermen. Het zijn enkele voorbeelden van veiligheidskleding op de werkvloer. Maar met deze maken we ons punt al: ‘t is super belangrijk dat je de juiste veiligheidskleding voorziet voor je werknemers en jezelf. Een ongelukje is snel gebeurd.

 

Opvallen, overdag én ’s nachts

 

Veiligheidskleding is er niet alleen tegen letsels. Ook om op te vallen. Met de juiste high-visibility-kleding of signalisatiekleding verhoog je je zichtbaarheid op de werkvloer, op de bouwwerf of tijdens wegenwerken. Zowel overdag als ‘s nachts.

 

Draag het correct

 

Veiligheidskleding dragen is één ding. Het moet op de juiste manier gedragen worden. Enkel dan heeft het nut.

 

Een fluorescerend hesje dat loshangt kan tussen een machine terechtkomen. Schoenveters die niet goed gebonden zijn kunnen blijven hangen. Met ernstige gevolgen.

 

Reden te meer om veiligheidskleding correct te dragen.

 

Verplicht om te dragen

 

Iedereen op de werkvloer is verplicht zijn of haar veiligheidskleding te dragen. Ook de werkgever. Doe je dat niet en gebeurt er een werkongeval? Dan kan je verzekeraar moeilijk doen.

 

De boodschap is duidelijk. Veiligheidsschoenen, veiligheidsbril, een helm … Draag je veiligheidskleding. Op de correcte manier.

 

Twijfel je of je de juiste veiligheidskleding op de werkvloer hebt? Ben je van plan te investeren in veiligheid? Laat een veiligheidscheck-up doen door een gespecialiseerde instantie. Daarna geef je ons een seintje en krijg je professioneel advies over de ideale veiligheidskleding voor jouw bedrijf. Wedden dat je daarna nog veiliger werkt!

 

Ik wil advies over veiligheidskledij

 

en meer veiligheid op de werkvloer

 

Vaneylen engageert zich!

 

Een verhoogde veiligheid op de werkvloer is dus onze missie. Wij bij Vaneylen scharen ons samen om het aantal arbeidsongevallen in Noord-Limburg drastisch te verminderen.

 

Jij doet toch mee? Samen staan we sterk.

 

Zoek je (nieuwe) veiligheidskleding voor je bedrijf? Laat een veiligheidsanalyse uitvoeren door een expertisebureau. Vaneylen selecteert vervolgens de ideale kleding voor je bedrijf. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer info.