Kwam u er al mee in aanraking?
Arbeidsongevallen zijn een blijvend fenomeen. Wist u dat minstens de helft van de werknemers die een ongeval heeft, minstens drie dagen moet revalideren? Het gebeurde ook al vaker dat accidenten op de werkvloer zelfs een dodelijke afloop hebben. Maar waar lopen uw werknemers het meeste risico? Wij gingen het voor u na:
Timber!
Het verbaast u allicht niet dat valpartijen in dit lijstje thuishoren. Vooral ladders, gevelsteigers, daken en rolsteigers waren al meermaals betrokken bij werkongevallen. Dit komt omdat stellingen en steigers vaak niet voldoende gefixeerd worden. Ook buitelingen uit rijdende voertuigen komen in verschillende sectoren vaak voor.
Hoog Sammy, kijk omhoog.
Zorg ervoor dat al het materiaal goed vasthangt. Dat bespaart u een hoop ellende. Wist u dat één op acht ongelukken met vallende voorwerpen fataal zijn? Ook bevestigingsmaterialen begeven het soms omwille van veroudering of foutief gebruik.
Miserie met machines en gereedschap
Alle geautomatiseerde processen zijn risicovol. Draaibanken of loopbanden zijn verraderlijk wanneer men onoplettend is. Snijmachines en elektrisch gereedschap zijn uitzonderlijk gevaarlijk en zorgen dan ook regelmatig voor zware letsels en verwondingen.
Bobcat-botsing
Aanrijdingen met vorkheftrucks en terreinwagens zijn geen uitzondering. Dit gebeurt meestal omdat er tijdens het werk geen rekening gehouden wordt met toevallige passanten of voorbijgangers. Ook collega’s lopen soms in de weg en dat resulteert vaak in meer dan alleen materiële schade.
Op tijd bukken
Blijf binnen de perimeter. Daarmee voorkomt u aanrijdingen en ontwijkt u vallend materiaal. Ook zwaaiende en slingerende vracht bracht al meer dan eens serieuze schade toe.
Chemisch goedje
Werknemers die in aanraking komen met gevaarlijke stoffen zijn er vaak erg aan toe. Chemische en biologische ongevallen hebben dan regelmatig repercussies op korte- én lange termijn. We moeten u niet vertellen dat ontvlambare vloeistoffen blijvende letsels veroorzaken en dat een te lange blootstelling aan asbest kankerverwekkend is.
Aardige opsomming van mogelijke risico’s, vindt u niet? Om uw werknemers te beschermen, neemt u als werkgever best enkele preventieve maatregelen.
Opvallende en aangepaste kledij staat volgens ons met stip bovenaan. Maar werkkledij is zeker niet het enige aandachtspunt. In dit artikel leest u de belangrijkste stappen die u als werkgever best onderneemt om het gevaar te beperken.