Werkkleding en Veiligheid. Waar moet u op letten?

NIEUWS

De risico’s van het vak. Bent u daar wel op gekleed?

De meeste vakmannen zijn verplicht om een resem veiligheidsregels en instructies te volgen, al was het maar om in orde te zijn voor de Arbeidsinspectie. Maar wist u dat u in hachelijke, gevaarlijke situaties het meest rekent op uw veiligheidsroutine én uw kwalitatieve werkkledij?

De meeste vakmannen zijn verplicht om een resem veiligheidsregels en instructies te volgen, al was het maar om in orde te zijn voor de Arbeidsinspectie. Maar wist u dat u in hachelijke, gevaarlijke situaties het meest rekent op uw veiligheidsroutine én uw kwalitatieve werkkledij?

Wees dus niet te laks wanneer u uw beschermende- en signalisatiekledij uitkiest en toets uw keuze af aan onderstaande normen. Better safe than sorry!  

Loop in de kijker

Signalisatiekleding zorgt ervoor dat u gezien wordt tijdens het uitvoeren van uw job. Hoe hard moet u eigenlijk opvallen? En kent u de drie de gradaties waaronder signaalkleding onderverdeeld wordt? Wij sommen ze even voor u op. De eerste categorie veiligheidskledij is enkel geschikt in omgevingen met een laag risico omtrent de zichtbaarheid van de werknemers. We spreken hier over losse hesjes en fluorescerende armbanden die men over gewone (werk)kledij aandoet.

Het tweede type veiligheidskleding, met minimaal 0,13m2 aan reflecterend materiaal en een halve vierkante meter fluorescerend materiaal, is voorzien voor onder andere wegwerkzaamheden overdag, binnen de bebouwde kom.

In de laatste groep categoriseert men de beschermende kleding met de hoogste zichtbaarheid . De kleding van type drie wordt gebruikt door arbeiders die ondermeer langs de snelweg of in het donker werken. Zij zullen vaak volledige pakken dragen met zowel een reflecterende werkjas als werkbroek. De kledij bestaat uit 0,80 m2 fluorescerende oppervlakte en 0,20 retro-reflecterend materiaal.

Al deze specifieke types signalisatiekledij vallen onder de Europese Norm ISO 20471, die sinds 2013 van kracht is. Heeft u meer vragen over de richtlijnen rond signalisatiekledij? Aarzel dan niet om contact op te nemen met één van onze experts!

U laat toch niet met uw voeten spelen?

Uw outfit is pas volledig veilig met aangepast schoeisel dat voorzien is van een neus van staal of verhard plastic. Werkschoenen hebben soms zelfs tussenzolen van staal of kevlar om uw voeten te beschermen tegen penetratie. Voor wie vaak op een werf werkt met verdwaalde spijkers is deze optie geen overbodige luxe.

Net zoals kledij, hebben ook werk- en veiligheidsschoenen een Europese normering die voor veel beroepen verplicht is.

Iedere ‘officiële’ werkschoen moet hierdoor voldoen aan de basisnorm (EN20345). Dit wil zeggen dat ze moet beschikken over een verharde neus die 200 Joule kinetische energie kan opvangen. Daarnaast moet de schoen vanbinnen minstens 14 mm hoog zijn.

De noodzakelijke vereisten die toegevoegd worden aan de basisnorm, variëren van job tot job. We onderscheiden ze in vijf verschillende niveaus.

Schoenen van het type S1 zijn antistatisch. Ze hebben een stalen neus en een gesloten hiel die energie absorbeert. Deze veiligheidsschoenen zijn ideaal in droge werkomstandigheden. De uitbreiding hierop, S1P, heeft een niet-penetreerbare tussenzool.

Categorie S2 schaf je best aan als je werkt in vochtige of natte omgevingen. Bovenop de kenmerken van type S1 heeft deze werkschoen ook een waterdichte schacht.

Schoenen van type S3 hebben dan weer een stalen tussenzool en antislipprofiel. S4 werkschoenen- en laarzen zijn gemaakt van rubber of kunstof materialen, maar hebben doorgaans dezelfde kenmerken als type S1. De laatste categorie S5 is een iets veiligere variant van de werkschoenen met S4 classificatie door de toevoeging van een stalen tussenzool en antislipprofiel.

Naast het feit dat uw veilgheidsschoenen moeten voldoen aan de regelgeving, wilt u uiteraard ook comfortabel uw werkdag doorkomen zonder blaren of loodzware benen. Vaneylen houdt rekening met al deze facetten en werkt samen met fabrikanten die de juiste materialen combineren zonder in te boeten aan comfort.

Heeft u voldoende informatie vergaard? Kom dan zeker eens langs of bezoek onze online catalogus met een uitgebreid aanbod aan werk- en veiligheidskledij. Vindt u niet wat u zoekt? Neem dan gerust contact op met onze winkel.Wij helpen u graag verder.