Persoonlijke beschermingsmiddelen | Werkkleding Vaneylen

NIEUWS

Persoonlijke beschermingsmiddelen: alles wat u moet weten

Hebben uw werknemers (of uzelf) tijdens het werk te maken met risico’s of gevaarlijke situaties? Dan doet de term ‘persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)’ bij u wellicht een belletje rinkelen. Vaak denkt men hierbij aan accessoires zoals oordopjes, een mondmasker of veiligheidshandschoenen. Maar persoonlijke beschermingsmiddelen gaan veel verder dan dat. Het is immers een complete beschermende outfit, […]

Hebben uw werknemers (of uzelf) tijdens het werk te maken met risico’s of gevaarlijke situaties? Dan doet de term ‘persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)’ bij u wellicht een belletje rinkelen. Vaak denkt men hierbij aan accessoires zoals oordopjes, een mondmasker of veiligheidshandschoenen. Maar persoonlijke beschermingsmiddelen gaan veel verder dan dat. Het is immers een complete beschermende outfit, om het volledige lichaam te beschermen tegen specifieke risico’s in uw beroep. Risico’s die de gezondheid of veiligheid op het werk in het gedrang kunnen brengen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen mogen dus niet verward worden met simpele werkkledij. Deze laatste zal u en uw medewerkers louter beschermen tegen zaken zoals vuil, maar niet tegen ongevallen. U herkent de PBM aan de CE-markering, die voor dit type van beschermkledij verplicht is. Dankzij dit label weet u dat de kledij voldoet aan de minimale veiligheidsvereisten en dat deze in Europa verkocht mag worden.

Hieronder vertellen we u wat meer over persoonlijke beschermingsmiddelen. En hoe u uw volledige lichaam hiermee kunt beschermen.

Persoonlijke beschermingsmiddelen, voor het hele lichaam

Om te beginnen worden persoonlijke beschermingsmiddelen onderverdeeld in zeven categorieën, op basis van de specifieke risico’s voor het lichaam op de werkvloer. Zo is er bescherming voor uw

  • hoofd (veiligheidsbrillen en -helmen, …),
  • gehoor (hoofdtelefoon, oordopjes, …),
  • ademhaling (mondmaskers, …),
  • handen en armen (veiligheidshandschoenen, …),
  • risico’s op vallen (veiligheidsharnas, gordels, …),
  • voeten en benen (kniebeschermers, veiligheidsschoenen, …),
  • lichaam (pakken, jassen, schorten, …).

Belangrijk is echter dat u veiligheid niet bekijkt vanuit afzonderlijke accessoires, maar best als de gehele bescherming van uw lichaam. Beschermende kledij van het lichaam houdt rekening met tal van verschillende risico’s, zoals thermische (koude, vuur of barre weeromstandigheden), mechanische (bewegende onderdelen, snijmachines) of (bio)chemische (reagentia, radioactiviteit, …), maar ook met het risico op slechte zichtbaarheid tijdens het werk. Jawel, ook in donkere werkomstandigheden kunt u zich met persoonlijke beschermingsmiddelen in HI-VIS wapenen tegen slechte zichtbaarheid, dankzij aangepaste signalisatiekledij in de vorm van jassen of hesjes. Ook met werkbroeken kunt u zich goed zichtbaar maken, dankzij retro-flecterende stroken.

Persoonlijke beschermingsmiddelen, in verschillende vormen

Om uw lichaam te beschermen heeft u voor uw romp de keuze uit een jas of een multifunctionele softshell. Een softshell beschikt over de voornaamste eigenschappen van goede beschermkledij en is bovendien ademend en waterafstotend. Om uw benen te beschermen kunt u kiezen voor een aangepaste werkbroek als beschermingskledij. Combineert u niet graag verschillende kledingstukken? Dan is een overall voor u een mogelijk alternatief.

Belangrijk ook: als u kwalitatieve persoonlijke beschermingsmiddelen koopt, let u best ook op volgende zaken:

  • De gebruikte materialen in de beschermingskledij zijn van groot belang. Stevig en duurzaam staan daarbij centraal. Tijdens uw werkzaamheden krijgt het materiaal van uw kledij namelijk veel te verduren. Daarom kunt u beter investeren is goede materialen zoals stretchstof of Cordura.
  • Veiligheid mag comfort echter ook niet in de weg staan. Daarom beschikt goede beschermkledij over een optimaal gebruiksgemak. De sleutel tot goede persoonlijke beschermingsmiddelen is de aanpasbaarheid aan het soort van werk dat u en uw team verricht. En dit is voor beschermende kledij niet anders. Denk hierbij aan een outfit die u als gegoten zit. Want er is niets zo vervelend als klemmende kledij of kledij die te groot aanvoelt voor uw dagelijks werkcomfort.
  • Naast de maat van uw kledij, denkt u best ook aan het ongemak van overmatig zweten. Het afvoeren van overtollig zweet is geen luxe, maar een basisvereiste voor kwalitatieve beschermkledij. Overtollig zweet in uw PBM kan afgevoerd worden via aangepaste ventilatie. Let wel dat de beschermkledij niet gaat over-isoleren, aangezien dit al snel leidt tot oververhitting en daardoor nefast is voor uw werkcomfort.
  • De compatibiliteit met andere persoonlijke beschermingsmiddelen is eveneens een belangrijke eigenschap. Goede beschermkledij laat u toe zonder enig probleem gelijktijdig andere persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken.
  • Het gebruiksgemak zit ook in het onderhoud van de beschermende kledij. Materialen die bestand zijn tegen veelvuldige wasbeurten zijn absoluut een noodzaak. Niet alleen voor uw persoonlijke hygiëne maar ook voor de portefeuille van uw werkgever.

Persoonlijke beschermingsmiddelen: vergeet uw voeten niet

Wanneer u uw complete outfit in beschermingskledij heeft samengesteld, is het zonde om te gaan voor een simpele werkschoen. Gelukkig is er een ruim aanbod aan veiligheidsschoenen op de markt met de Europese CE-normering. Opgelet: als u beschikt over steunzolen mag u deze niet zomaar gebruiken in uw veiligheidsschoenen. Zo kan het gebruik van een steunzool de antistatische eigenschappen of de beschermende functie van een versterkte tip van uw veiligheidsschoen in het gedrang brengen.

Weet dat elke aanpassing aan het originele product maakt dat de CE-normering niet meer geldig is en dat de beschermende eigenschappen dan mogelijks niet meer optimaal zullen functioneren. Neem in dit geval contact met ons op voor deskundig advies.

Twijfelt u nog steeds welke combinatie van persoonlijke beschermingsmiddelen of beschermkledij het best bij u past? Kom dan gerust langs in onze showroom in Lommel, voor vrijblijvend advies. Of vraag online naar een offerte op maat.