Als de koude het land binnenvalt draai je de verwarming open. Maar bij een gelijktijdige aanval van hoge energieprijzen is thermisch ondergoed je beste verdediging. De verwarming op kantoor kan zelfs drastisch lager. Dus je portemonnee sneuvelt niet én je valt ook niet in handen van deze kille vijand. Win-win.
Thermisch ondergoed verdedigt je lijf en leden op 2 manieren:
- Thermisch ondergoed sluit nauw aan en houdt zo de warme luchtlaag rond het lichaam vast.
- Thermisch ondergoed reguleert zweet en vocht. Zweet dat verdampt onttrekt namelijk warmte aan je lichaam.
Uit wetenschappelijke studies blijkt dat je je thermisch onderlijfje niet mag onderschatten. Het kleine stukje textiel zorgt ervoor dat de verwarming op kantoor zonder probleem 5! graden lager kan staan. Je blijft ook dan een comfortabele gevoelstemperatuur hebben.
Wol of Polyester
Er zijn twee belangrijke soorten: de thermische onderkleding uit merinowol en die uit polyester.
Merinowol is een stof die 30 procent van haar gewicht kan opnemen in vocht. Zweet kruipt in de vezels en gaat dus weg van je huid. Wol is een natuurlijk product waardoor er minder snel een zweetgeur ontstaat. Warm en toch lekker fris met andere woorden.
Het grote nadeel van wol is wel dat het iets duurder is.
Polyester is goedkoper en verslijt minder snel maar het reguleert het vocht ook minder goed.
Wil je geen kanonnenvoer zijn voor de kou, wat is dan de beste keuze?
Dat hangt helemaal af van het strijdtoneel. Wil je het gebruiken om buiten te werken of om een activiteit te doen waarbij je zweet, dan is merinowol de beste keuze. Draag je de onderkledij op kantoor dan kun je ook zeker voor polyester kiezen. Merken als Projob, Mascot en Helly Hansen bieden zowel wol als polyester aan. De collectie vind je op www.vaneylen.be. Een goede optie is een mix van merinowol en polyester: dat drukt de prijs én het vocht wordt goed geabsorbeerd. Bekijk de drie opties op www.vaneylen.be
Conclusie:
Het is de stof die de prijs bepaalt. Alles hangt af waarvoor je de thermische kledij wil gebruiken. Als je vaak zweet is merinowol de betere maar duurdere optie. Een job waarbij je minder hard zweet kan warm en comfortabel uitgevoerd worden met een kunststof variant.
Ten aanval!